Ivm Corona even geen evenementen

In 2021 heeft Xplore Grunn even geen activiteiten georganiseerd vanwege de maatregelen en onzekerheden rond Corona. Hopelijk is dit in 2022 wel weer gewoon mogelijk!

Uiteraard help ik graag bij het mede-organiseren van jouw event! Neem even contact met mij op als ik daar een rol in kan vervullen!

 

Sfeerimpressie speeltuinenfietstocht 12 aug 2020

Deze keer zijn we weer gestart vanuit de speeltuin bij de Vensterschool Selwerd. Gelukkig lagen de speeltoestellen om 9.30u nog bijna allemaal in de schaduw. Ondanks het warme weer waren we best weer een grote groep. Fietsend vormden we een lange sliert omdat we 1,5 meter afstand willen houden en achter elkaar fietsen in verband met Corona. Bij de stoplichten was dat minder praktisch en moesten we steeds even in delen wachten tot de hele groep door het groene licht kon.

De route voerde door Vinkhuizen naar het Suikerunieterrein. Helaas konden we niet binnendoor via de fietsbrug van het Donghornsterpad over het Reitdiep omdat er komende  10 dagen onderhoudswerkzaamheden zijn. Maar op deze manier kwamen we ook bij de Roege Route, een outdoor fitness park dat verscholen ligt in een groot wilgentenenbos op de voormalige vloeivelden van de suikerfabriek. Smalle paadjes leiden naar open plekjes waar parcours liggen van tractorbanden, ropes, houten trapjes, evenwichtsbalken, een klimrek en een steile helling. Het is eigenlijk voor volwassenen bedoeld maar voor de kinderen is het net een doolhof met steeds weer een verrassing wat er nu weer tussen de struiken opduikt en de kinderen deden niet onder voor de volwassenen! Er werd flink geklimd, geklauterd en gesprongen!

Daarna zijn we weer teruggefietst naar de fonteinen in Vinkhuizen (ter hoogte van Dolomietstraat 54). Daar waren we de eerste speeltuinenfietstocht van deze zomervakantie ook met een uitgedunde groep geweest. Omdat het toen al na 11.30u was, kon een groot gedeelte die keer niet mee. Daarom de fonteinen nu in de herhaling en heerlijk verkoelend op zo’n tropische dag als vandaag. Wel 16 fonteinen geven verkoeling, dus ruimte genoeg. Het ene kind liep er dwars doorheen, de ander probeerde het water tegen te houden, het water een andere kant op te spuiten of het water weg te boksen. Erg leuk om te zien!

De gemeente heeft speciaal de ondergrond van de fonteintjes nog voor ons schoon gemaakt, want de vorige keer was het nog gevaarlijk glad. Erg fijn! Dankjewel mensen van de afdeling onderhoud bij de Gemeente Groningen!
De meeste ouders en kinderen kenden deze plek nog niet. Het is een aanrader; heerlijk verkoelend voor een zomerse dag als vandaag wanneer het kwik de 34 graden aan gaat tikken! Een mooie afsluiting van 4 zomerse speeltuinenfietstochten in deze bijzondere tijd waarbij velen door Corona niet of anders op vakantie zijn gegaan dan ze gewend waren en daardoor mee konden op speeltuinenfietstocht!

De route:

——

De speeltuinenfietstochten zijn georganiseerd door Xplore Grunn en WIJ Selwerd in het kader de Onvergetelijke Zomer en is mede mogelijk gemaakt door JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en Sunny Selwerd. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website van Xplore Grunn: www.xploregrunn.nl (onderaan staat de aanmeldmogelijkheid).

 

 

 

Sfeerimpressie speeltuinenfietstocht 5 aug

Deze keer zijn we van Buurt- en Speeltuinvereniging (BSV) De Hoogte (Borgwal 88) vertrokken. Een aantal deelnemers wist niet waar deze ruime speeltuin precies zat, waardoor ik 2 ouders en hun 3 kinderen bij de speeltuin van de Vensterschool Selwerd nog eerst opgehaald heb.

Een vader met 2 kinderen heeft gebruik mogen maken van de elektrische bakfiets van “Groningen Bereikbaar”. Hij was bij zijn zus in Groningen op bezoek en zij had al een keer eerder met haar dochtertje meegedaan aan de speeltuinenfietstocht. Normaal gesproken wordt deze bakfiets gebruikt om forenzen een weekje het gemak van de elektrische bakfiets ten opzichte van de auto te laten ervaren. Deze fiets wil meer mensen uit de auto halen om fileleed te voorkomen en mensen gezond en duurzaam bezig te laten zijn. Door de zomervakantie was de elektrische bakfiets niet uitgeleend. Super leuk dat Grnoningen Bereikbaar een uitzondering gemaakt heeft en dat de vader de bakfiets voor deze ochtend bij Bike Centre Dik kon ophalen. Zo konden zijn kinderen ook ervaren dat het leuk is om verschillende speeltuinen in Groningen te ontdekken, lekker buiten te spelen met andere kinderen, ouders actief te laten zijn van speeltuin naar speeltuin en andere ouders te leren kennen. De bakfiets was aan het begin wel even wennen voor de vader met een verlengd voorwiel en slechts twee in plaats van drie verwachte wielen, maar aan het einde van de trip had hij de handigheid helemaal te pakken.

Naomi Groenman van WIJ Selwerd – waar ik deze speeltuinenfietstochten mee organiseer – was alvast bij de BSV de Hoogte om de ouders met hun kinderen te verwelkomen. De voorzitter van de speeltuinvereniging was ook speciaal nog even aanwezig om de deur van het gebouwtje open te doen voor eventueel wc-gangers en koffie en thee te verzorgen. Wat een warm ontvangst en heel erg fijn dat ze de deuren speciaal voor ons geopend hebben! Er zijn veel verschillende speelattributen. Zo is er voor jong en oud van alles te spelen: een voetbal- en basketbalveld met een hek eromheen, verschillende glijbanen, leuke klimhuisjes, een kabelbaan, schommel, een schommelmand die heel hoog kan, en stapstenen over water als het de afgelopen dagen geregend heeft. En nog veel meer!

Daarna gingen we naar de weids opgezette speeltuin van het Karrepad. Tussen de Molukkenstraat en de Oosterhamriklaan zit een groenstrook waar een 3-bandenschommel hangt die met elkaar in verbinding staat. Daardoor ga je op en neer als de ander ook beweegt. Deze is bij alle kinderen veruit favoriet. Daarnaast is er een kabelbaan, touwklimtoren, glijbaantje en zandbak. Er zit overigens ook een outdoor fitness plek dichtbij. Daar zijn we met de groep niet geweest, maar het is ideaal om de speeltuin af te wisselen met een beetje trainen voor jezelf. De kinderen vinden deze volwassenenspeeltuin namelijk  ook super interessant.

Daarna zijn we naar de Natuurspeelplaats OERRR (Koerspad tussen Beijum en Lewenborg) in Kardinge gefietst. Met natuurlijke materialen als zand, water, boomstronken, stapstenen en een vijvertje is het heerlijk spelen voor de kinderen. De waterpomp die water via een uitgeholde halve boomstam van de helling af laat stromen is erg populair. De kinderen staan in de rij om omstebeurten te pompen. Jammer genoeg zijn er nog niet veel schaduwplekken, maar dat komt wel als de bomen iets meer groeien. Op zo’n warme dag als vandaag zou dat wel prettig zijn. Gelukkig gaan we al weer huiswaarts voor de hitte van deze dag losbarst.

Ook geïnspireerd geraakt om een keer op speetluinenfietstocht mee te gaan? We gaan nog op pad op woensdagochtend 12 augustus. Ik hoop je dan te zien! Geef je op via het Aanmeldformulier. Voor meer info zie ook Weer nieuwe speeltuinenfietstochten in de zomervakantie 2020!

De route:

Impressie speeltuinenfietstocht 29 juli

Wat een goede opkomst vandaag! Vanuit de speeltuin van de Vensterschool De Pendinghe in Selwerd gingen we vanochtend met 19 volwassenen en 24 kinderen op pad naar onze eerste stopplaats: de schooltuin Paddepoel (aan de Coronastraat 1). Daar werden we hartelijk ontvangen door tuinleidster Linda Lieuwes en medewerker Sjoerd Grootendorst bij de groentetuintjes die voor natuuronderwijs voor kinderen van groep 1-8 van scholen uit de buurt zijn. Schoolkinderen onderhouden daar hun eigen tuintje en krijgen les van bijen tot bodemdiertjes, van voeding en gezonde levenstijl tot duurzaamheid. Dit is onderdeel van natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) Groningen die in totaal 4 schooltuinen in Groningen heeft.

Je kunt er heerlijk over slingerpaadjes tussen de bomen rennen, spelen in de zandbak, schommelen in de schommelmand, onder de grond door kruipen via een buis, kippetjes en geitjes aaien en kikkers kijken. We kregen een rondleiding en mochten met de kinderen snijbiet plukken voor eigen consumptie. Eenmaal raden wat er vanavond op het menu staat bij veel van de deelnemers!

Na een kort fruitmoment gingen we weer door naar de volgende plek. Over de smalle paadjes konden we achter elkaar aan fietsend binnendoor naar Buurt- en Speeltuinvereniging (BSV) Selwerd (Elzenlaan 72). Daar is deze en vorige week “Selwerd aan Zee” met in de middag allerlei leuke activiteiten als zandsculpturen maken, kickboksen, schilderijen maken, etc. De ruime speeltuin ligt een beetje achteraf tegen de ringweg aan, waardoor niet iedereen het kent. Erg jammer, want het is een ruime en zeer gevarieerde speeltuin. Het klimhuisje met lange glijbaan is wel de blikvanger. Maar de zandbak met houten speelwinkeltje doet het ook altijd goed. En niet te vergeten de waterpomp. Alhoewel die alleen nog maar werkt als je heel snel op en neer beweegt, maar daar zijn de kinderen snel achter en dat doen ze dan ook vol overgave. Verder is er nog een voetbalveldje, touwschommel en kabelbaan. En je kunt er muziek maken op de xylofoon. En dan is er nog een klimhuisje met glijstang en een trampoline en schommelmand.

We voelden ons erg welkom! De thee en koffie stond voor de ouders klaar en ranja voor de kinderen. Jammer dat het zonnetje zich die ochtend niet vaker liet zien, maar het was perfect speelweer. Velen zijn nog langer gebleven. Ook weer een geslaagde dag!

Ook geïnspireerd geraakt om een keer op speetluinenfietstocht mee te gaan? Xplore Grunn en WIJ Selwerd gaan nog op pad op woensdagochtend 5 augustus en 12 augustus. We hopen je dan te zien! Geef je op via het Aanmeldformulier. Voor meer info zie ook Weer nieuwe speeltuinenfietstochten in de zomervakantie 2020!

Route:

Impressie speeltuinenfietstocht 22 juli

Gisteren zijn we in De Held en Vinkhuizen op speeltuinenjacht gegaan. Eerst naar de vernieuwde speeltuin bij het Roege Bos (in de buurt van Roege Pad 47). Op de kaart van alle openbare sport- en speelplekken van de gemeente Groningen staan jammer genoeg nog de oude foto’s, maar inmiddels staat er een leuk speelttoestel met glijbanen, schommels, schommelmand, wipwap en fitnessplek. Deze speeltuin ligt behoorlijk verscholen. Het staat wat van de doorgaande weg af, dus als je niet weet dat hij er zit, dan fietst je hem voorbij. Toen ik een keer ging wandelen in het Roege Bos heb ik hem gespot.

De kindjes uit de buurt waren wel een beetje overdonderd door zoveel spelende kinderen opeens, maar toen hun papa er bij was durfden ze ook en misschien gaan zij een volgende keer ook wel mee met de speeltuinentocht. Wie weet!

De volgende plek was TuinInDeStad (Tarralaan 6). Ook zo’n verscholen plek die je even moet weten. Met veel natuurlijke materialen zijn er speelgelegenheden gecreëerd; een wilgendoolhof, glijbaantjes op kleine heuvels, een houten winkeltje, kippetjes, een waterbak met hoogteverschillen, een kikkerpoeletje en een speurtocht om een paar dingen te noemen. Tijdens een gezamenlijk fruitmomentje vertelde Frans Kerver bevlogen over deze bijzondere plek waar een groep enthousiaste mensen op organische wijze allerlei activiteiten ondernemen. Zo is er een biologische tuin waar biologische kruiden verkocht worden, een kerstboomopvang, een camping en worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd zoals het gratis huttenbouwdorp achter de dijk wat een initiatief is van kinderen uit de buurt en gratis bijendag komende zondag (26 juli) van 13-17u.

Toen was het al weer 11.30u geweest, het einde van de speeltuinenfietstocht. Maar aangezien ik aan het begin verteld had over de fonteinen aan het einde van de wijk Vinkhuizen (ter hoogte van Dolomietenstraat 54), wilde een klein gedeelte van de groep daar alsnog heel graag naartoe. In een stralend zonnetje stapten de kinderen eerst nog voorzichtig tussen de fonteinen door, maar snel daarna gingen ze los en waren ze compleet doorweekt. Gelukkig hadden we een handdoekje en extra kleding mee. Een mooie plek voor hete zomerse dagen. En een mooie afsluiting van een geslaagde ochtend!!

Ook geïnspireerd geraakt om een keer op speetluinenfietstocht mee te gaan? Xplore Grunn en WIJ Selwerd gaan nog op pad op woensdagochtend 29 juli, 5 augustus en 12 augustus. We hopen je dan te zien! Geef je op via het Aanmeldformulier. Voor meer info zie Weer nieuwe speeltuinenfietstochten in de zomervakantie 2020!

Route:

Weer nieuwe speeltuinenfietstochten in de zomervakantie 2020!

Ga je dit jaar niet op vakantie, of ben je tijdens de zomervakantie op woensdag vrij? Ga dan met je kind in je eigen stad op ontdekkingstocht en geniet samen met andere kinderen en ouders van de leuke speelgelegenheden die Groningen rijk is.

Xplore Grunn organiseert in samenwerking met WIJ Oak Selwerd deze zomer vier achtereenvolgende woensdagochtenden een verrassende speeltuinenfietstocht. Noteer alvast in je agenda woensdag 22 juli, 29 juli, 5 aug en 12 aug van 9.30-11.30uur. We vertrekken vanaf de speeltuin bij de Vensterschool in Selwerd. Dit is aan de achterkant van zwembad de Parrel.

Voorgaande jaren hebben we al verschillende wijken van Groningen aangedaan. Zo hebben we Vinkhuizen, Paddepoel, Reitdiep, Selwerd, Schildersbuurt, Oranjebuurt, Tuinwijk, De Hoogte, Korrewegwijk, De Indische Buurt, de Hunze, Oosterpark, Stadspark, Piccardhof, Corpus den Hoorn bezocht. Waar gaan we deze keer heen? Het is nog een verrassing en ook afhankelijk van het weer en de deelnemers.

We maken er een Onvergetelijke Zomer van. Geef je je minimaal 1 dag van tevoren op via het aanmeldformulier. Super leuk als je meegaat!

Wanneer?
4x woensdagochtend in de zomervakantie van 9.30-11.30u
woe 22 juli, woe 29 juli, woe 5 aug, woe 12 aug

Voor wie?
Kinderen (2-9 jaar) onder toezicht van een ouder met fiets.

Vertrekpunt
Speeltuin Vensterschool Selwerd (Wilgenpad, Groningen) .

Bijdrage
1,00 per gezin per keer.

Opgave vooraf
Enthousiast? Vul dan het aanmeldformulier in.

* Alleen mogelijk als de volwassenen zich houden aan de Corona-maatregelen!

1st year students IBS meet businesses

Xplore Grunn made the arrangements

Only just having been 3 days at school, the freshmen of the International Business School got a sneak peek how working life after study could be. They went to visit internationally oriented companies like Hooghoudt, IBM, IKEA, Decathlon and Centraal Staal (part of Central Industry Group). The company visit was part of their introduction week.

The first days for the brand new students were filled with activities to get to know the schedule, books, building and campus. The Thursday afternoon was dedicated to get to know their fellow students and to discover the city, as most of the companies are not situated in the city centre.

Senior students guided the groups to their locations as mentors. The companies gave an introduction about their company, gave a tour and introduced a case to be solved in small groups.  

Carina Havenga de Poel of Xplore Grunn made the arrangements with the companies possible.

About IBS

More than 70 nationalities follow this 4-year program that prepares the students for a successful and valuable career in international business. The training is entirely in English and can also be accelerated in 3 years. Furthermore a German first year is offered under the name “Betriebswirtschaft”.

About Xplore Grunn

Xplore Grunn organises discovery trips and adventure tours through the city and in the province of Groningen. From playground bicycle tours to company outings. Or an introductory day for first-year students to explore the city and its organisations. That is also possible. Xplore Grunn takes care of it, out of the ordinary!

Impressie speeltuinenfietstocht 19 augustus

De laatste speeltuinenfietstocht van de zomervakantie begon met een live radio interview voor radio Noord. Razende reporter Elwin Baas kwam langs in de speeltuin van de Vensterschool in Selwerd om in de uitzending van Edwin op Noord meer te horen over de speeltuinenfietstochten. Het item is terug te luisteren op https://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20051/Edwin-op-Noord/aflevering/26236 van 22:20- 25:10

Zeeheldenbuurt: Admiraal de Ruyterlaan
Toen we compleet waren, zijn we richting de Buitenhof gefietst. De wijk ten westen van het Stadspark. Nog voor Hoogkerk. De eerste stop was in de Zeeheldenbuurt. Aan de Admiraal de Ruyterlaan zit een speeltuin met schommel en schommelmand, speelhuisje met klimtouwen en glijbaan en 2 vrolijk gekleurde wipkippen. En een picknicktafel voor de ouders. Alleen hebben we die amper gebruikt. De ouders stonden de kinderen te helpen of met elkaar te kletsen. En grappig dat een paar kinderen helemaal geen speeltuin nodig had; ze hadden hun eigen fantasiespel door met takken en stokken een denkbeeldig kampvuur te maken.

De Peizerbocht
Daarna door naar de volgende speeltuin die zoals de naam al doet vermoeden in de bocht van de Peizerweg ligt. Een uitgestrekte speeltuin met aan de ene kant een klimhuisje en voetbalveld, in het midden een kabelbaan en de andere kant een overdekte picknickbank, trappetje, glijbaan en evenwichts-/behendigheidsparcours. Wel jammer dat het hek niet helemaal rondom de speeltuin zit, zodat het aan beide kanten de kinderen zou beschermen tegen de straat. Het was een perfecte plek voor een fruitpicknick.

Eemsgolaan
Het eindpunt was het grote speelveld aan de Eemsgolaan. Het is zo groot dat als je aan de ene kant staat, je niet kunt zien wat er aan de andere kant is. Er lopen wandelpaden doorheen met een heuvel van waar je een mooi overzicht over de hele speeltuin hebt. En dan weer een tunneltje om onderdoor te lopen als je bijvoorbeeld van het basketbalveldje, kabelbaan en grote klimkubus naar het speelkasteel, speelhuisje en wipkippen wilt gaan. Er is ook een overdekt huisje met houten beelden om in te klimmen en glijden. Er is ook een voetbalveld, en een touwpiramide (zoals in het noorderplantsoen staat). En dan ben ik vast nog heel veel vergeten te noemen. Neem gerust eens een kijkje. Het is niet ver van de grote speeltuin en kinderboerderij in het Stadspark. Leuk om eens te combineren als je toch in de buurt bent!

Xplore Grunn in Groninger Gezinsbode

Akke Boonstra, freelancer voor o.a. de Groninger Gezinsbode, is 5 augustus mee geweest op speeltuinenfietstocht. Ze heeft er een super leuk artikel over geschreven: “Op jacht naar verborgen speeltuinen in Groningen”.  De link gaat naar de digitale versie van de wekelijkse huis-aan-huis krant van Groningen.

Elke woensdag ploft de papieren versie bij ruim 90.000 inwoners van de stad op de mat. Een mooie promotie van de tochten!

Impressie speeltuinenfietstocht 12 augustus

Wat weer een gezellige ochtend! Met een grote club ouders en kinderen gingen we vanochtend op pad vanaf de speeltuin aan het Wilgenpad bij WIJ Selwerd.

Speeltuin buurtcentrum Oranjebuurt
We fietsten eerst naar de speeltuin bij het buurtcentrum van de Oranjebuurt. Zelfs enkele ouders die heel dicht in de buurt wonen, wisten niet dat deze grote speeltuin er zat. Erg leuk om dit met ze te delen! Vanaf de weg zie je de speeltuin namelijk niet. Je kunt er via een smal gangetje via de Prinsessenweg (bij nummer 44/1, te herkennen aan de handjes van SKSG) en/of een gangetje via de Johan Willem Frisostraat (bij nummer 61, te herkennen aan een kleine speeltuin met glijbaan en wipkippen) komen.

Het is een openbare speeltuin, maar het voelt heel besloten omdat het zo tussen de huizen ligt en er een naschoolse opvang/kinderdagverblijf zit. Maar je kind mag hier dus gewoon spelen. Natuurlijk wel fijn als je rekening houdt met de omwonenden! Er is een kabelbaan, speelhuisje, wip en glijbaan voor klein en groot. Er zijn schommels en draai-, klim- en behendigheidstoestellen. Erg leuk! De naschoolse opvang was vandaag niet aanwezig, waardoor we het fruit konden eten aan de 4 aan elkaar geschoven picknickbanken. Dat was ook wel nodig met zo’n grote groep!! Na het fruit hadden de kinderen weer genoeg energie om verder te spelen!

Buurt- en Speeltuinvereniging van Selwerd
Daarna stapten we op de fiets om naar de Buurt- en Speeltuinvereniging van Selwerd te gaan. Een grote speeltuin die voor veel ouders niet helemaal op de route ligt zo tegen de noordelijke ringweg aan, maar als je er een keer geweest bent, valt het niet te missen aan het einde van de Elzenlaan waar de weg een rondje maakt.

Selwerd aan Zee
Daar is namelijk nog 1 week strandplezier met allerlei activiteiten voor kinderen onder begeleiding van hun ouder. En volgende week is er een heus springkussenfestijn!

De speeltuin zelf biedt ook veel leuks: een speelhuisje met glijbaan, een kabelbaan, een grasveld, een grote schommelmand en een kleine trampoline. Daarnaast is er een zandbak met een houten winkeltje. De zandbak is voor dit evenement extra met zand gevuld en feestelijk aangekleed. Er staan vrolijke opblaaspalmboompjes, parasols en 2 zwembadjes. Het voelt echt als vakantie! Dat is ook de bedoeling, want het evenement is opgezet voor kinderen in Selwerd en omgeving die niet op vakantie kunnen. Vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom. Morgen (dinsdag 13 augustus) zijn er trouwens opnames van Koffietijd en dan zou het erg leuk zijn als er veel spelende kinderen zijn. Dus wees welkom bij Selwerd aan Zee op dinsdag 13 augustus om 10 uur!

Ook geïnspireerd geraakt?
Je kunt nog mee op speeltuinenfietstocht: volgende week maandag 19 augustus is de laatste tocht in de zomervakantie, van 9.30-11.30 uur. Stuur een mail naar carina@xploregrunn.nl als je mee wilt. Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://xploregrunn.nl (helemaal onderaan de website).

Website met alle speeltuinen in Groningen
En wist je trouwens dat de Gemeente Groningen alle sport- en speelplekken op deze site gezet heeft: https://playadvisor.co/viewer/app/playbase_groningen? Dan kun je zelf op speeltuinenjacht gaan! Veel plezier!!